cecilialanthadressyr.blogg.se

2012-11-13
08:54:00

Räkna foderstat
I min gamla blogg skrev jag ett inlägg om hur man räknar ut en foderstat till sin häst, och efter en fråga kring detta så kommer här ett liknande inlägg!
 
Att räkna foderstater kan låta krångligt för många men det är faktiskt inte alls så svårt, och roligt att kunna!
Jag brukar inte använda mig av något färdigt program via datorn, utan brukar räkna själv med papper och penna. Finns ju dock många program att använda, nedan finns två exempel. Är ganska samma princip, fast man fyller i på datorn i stället.
http://www.hastsverige.se/foderstatsprogram.html
http://www.freefarm.se/djur/nyhast.htm
 
OBS! Uträkningarna nedan riktar sig till vuxna, normala hästar. Dräktiga/digivande ston och växande unghästar kräver en lite annorlunda samansättning på sin foderstat, men det går jag inte in på här.
 
Först av allt måste du veta vikten på din häst! Kan man inte använda en våg, så mäter man lätt vikten med speciella måttband som finns att köpa i hästbutiker.
 
För att räkna ut en foderstat till din häst krävs först och främst en grovfoderanalys på det hö/silage du tänkt ge till din häst. Många inackorderingsstall sköter detta och hänger upp på anslagstavlan i stallet, har man eget stall skickar man enkelt in sitt hö på analys själv (köper man in hö kan man fråga efter en analys av säljaren). Ett exempel på hur en sådan ser ut;
 
Det som är viktigast att räkna på är Smältbart råptotein (smb. rp), omsättningsbar energi (MJ), kalcium (Ca) samt fosfor (P). Om man vill kan man räkna på alla ämnen, men dessa är de viktigaste.
 Jag börjar med att skriva ned en tabell enligt nedan, där jag fyller i underhållsbehov (det hästen i vila behöver), samt tilläggsbehov (extra tillägg om hästen tränas), samt summan av dessa. Då ser du din hästs totala näringsbehov.
 
 
För att göra denna tabell, behöver man veta vilket behovet är. Det kan man se i denna tabell:
 
 
Ex. Hästen väger 600 kg och går i lätt träning. Hästen har alltså ett behov av 67+5-8 MJ, 370+30-48 g smb. rp, 35+0.5 g Ca samt 23+0.5 g P.
 
Tänk på att inte överdriva arbetet! Hård träning/Hård tävling avser hästar som tränas och tävlas på hög nivå samt trav- och galopphästar. För hobbyhästen eller hästen som tävlas på lägre nivå räcker Motion/Lätt träning!
 
Nu vet du hur mycket av varje ämne din häst behöver för att tillgodose sitt behov. Då återstår att utforma själva foderstaten, som ska stämma överrens med SUMMAN av din tabell.
 Först fyller du i värdena för ditt hö. Titta då på resultatet till höger i detta fall, för per kilo foder. Om hästen till exempel får 8 kg hö räknar du 54*8=432 g smb. rp, samma sak med övriga ämnen. Kolla sedan hur dessa stämmer överrens med summan av behovet. Blir det för mycket eller för lite? Prova dig fram! Ofta räcker det med bara hö till hästar i lätt träning!
 Enkalst är att skriva ned en tabell:
 
 
Behövs kraftfoder fortsätter du helt enkelt att fylla i tabellen med dess innehåll, räknar ut summan och jämför med behovstabellen. Analyser för kraftfoder finns ofta på fodertillverkarens hemsida, samt på fodersäcken.

Man får som sagt pröva sig fram lite med olika fodermedel och mängder, tills det stämmer. Det är svårt att få det att stämma exakt, och det måste det inte heller. Vad gäller kalcium och fosfor, är det viktigaste att Ca/P-kvoten stämmer! D.v.s kalcium delat på fosfor. Denna kvot bör ligga på mellan 1,5-2. Ibland inehåller grovfodret exempelvis alldeles för mycket kalcium beroende på vilka marker det är skördat, vilket gör det omöjligt att få till en bra kvot. Men OM den höga kvoten beror på höets värden gör det inte så mycket. Man bör dock undvika att ge ett kraftfoder som ger en felaktig kvot.
 Kvoten mellan smp.rp/MJ bör ligga på 5-6.
 
Slutligen - för att täcka behovet av mineraler och spårelement, bör man lägga till ett mineralfoder i foderstaten. 1/2 dl/dag kan vara lagom. Tänk på att välja ett mineralfoder som passar din foderstat med tanke på Ca/P-kvoten.
 
OBS! Detta är bara riktmärken! Inga hästar är likadana, och man måste anpassa foderstaten efter individen. Med ett hästöga och lite sunt förnuft kan man använda den uträknade foderstaten som grund, och märker man då att hästen blir för fet, då måste man dra ner på energiinehållet. Har den svårt att muskla på sig kanske den får för lite protein o.s.v. MEN, om hästen trots ändringar har väldigt svårt att hålla hullet exempelvis, tänk på att kolla tänderna och parasiter! Det kan också vara en orsak.
 Tänk också på att klimatet, hästen ålder och kön har betydelse. En gammal häst behöver ofta mer foder för att hålla hullet, är det väldigt kallt ute går mycket av hästens energi till att hålla värmen vilket kan leda till ett ökat energibehov. En hingst med mycket temperament kanske också behöver extra energi för att orka hålla koll på sin "flock".
 Bara för att foderstaten fungerar på hösten, kanske den inte fungerar på vintern! Som sagt, ett öga för hästar och lite sunt förnuft kommer man långt på! Läs av din häst, lär dig att se hur den reagerar på olika saker och agera därefter. Och kom ihåg, man blir aldrig fullärd!
 
Har jag missat något eller skrivit dåligt, bara fråga!
Lycka till!
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: