cecilialanthadressyr.blogg.se

2012-11-30
09:38:46

Stress är bra, eller?
Ja, det låter omöjligt att någon som inte har något att göra eller några tider att passa kan "bli stressad", men tro mig, det går alldeles utmärkt! 
 Alltid är det nåt som ska krångla ändå, och mest stressande är det att jag inte får något vettigt gjort med X-et! Och motivationen minskar ju mindre man gör, så är det. Konstigt kanske, men jag tror jag skulle hålla motivationen på bättre språng om jag hade ett stall med 20 hästar att hålla koll på, än nu när jag bara har en. Många tänker nog tvärt om. Visst, det kan väl bli för mycket ibland, men känns ändå som om det egentligen skulle passa mig bättre. Att ha fullt upp. Men men, en vacker dag kanske! 
 
 En kul grej är i alla fall på gång, ska boka flyg idag och sen är det klart! Vart flyget går, det får jag återkomma med :)
 

2012-11-29
07:39:58

Massa läsning
 
Nu blev det nästan för mycket på en gång! Nåja, inte mig emot, nu har jag ju att göra ett bra tag framöver :D
 

2012-11-28
14:40:31

Galen promenad
Med is i mustachen och kedjegrimskaftet på gav vi oss ut på en liten promenad jag och X-et.
 
 
Och det var jobbigare för oss båda än ett ordentligt pass på banan... Galna häst! Annars är hon som ett lamm, men på promenaderna blir hon som förbytt. Hann inte mer än ut på vägen innan bakbenen siktade mot molnen och den utmärkta passagen visade sig. Och ja, jag leder min gamla, lugna ponny med kedja. Inte för att hon på något sätt blir svårhanterad eller drar iväg, utan för att slippa kramp i armen. Med kedjan på blir det liite lättare att bromsa och hålla henne på rätt sida av vägen...
 Hon blir inte alls dum på något sätt, men det är visst så otroligt kul att gå på promenad så hon mer eller mindre exploderar. Men är inga större problem ändå. Hade det varit en okänd häst hade jag nog funderat, men med X-et går jag bara, och så studsar hon på där brevid. En stor fördel med henne, man vet alltid var man har henne, oavsett om hon är i luften eller på marken.
 Det enda problemet är att man ju inte vill att det ska passera en bil när hon skuttar runt, kan bli lite farligt. Sen blir det ju liksom ingen lugn skrittpromenad som ju är tanken, utan ett riktigt styrkepass för oss båda...
 
 Nåja, bättre än inget. Hon har ju i alla fall hysteriskt roligt, haha :)
 

2012-11-27
09:37:37

Bettdjungeln
Satt och bläddrade bland lite ridsportbutiker på nätet, och föröndrades än en gång över hur många olika typer av järnskrot det finns att sätta i munnarna på hästarna. Några exempel:
 
Full Cheek Mouthing Snaffle with Players
 
Scourier Bit
 
 
Dexter Ring Bit
 
4 Ring Continental Waterford Snaffle
 
Sweet Iron Copper Inlay Tom Thumb
Alltså vad f'*n är det översta?? Eller det som ser ut att vara två tunna järntrådar ihopsnurrade... Och det där pessoabettet skulle då inte jag vilja rida med...
 
Okej, nu har jag inte provat så många typer av bett på varken mina egna hästar eller andra, utan har ridit på tvådelade bett i alla år (och kandaret förstås). Har provat tredelat, kimblewick och pessoabett, men inget av dem har jag tyckt om. X-et hade ett kimblewick då jag köpte henne för att hon tydligen brukade bli stark i skogen, men ju mer jag höll i det där bettet desto galnare blev hon. Hamilton sades vara stark i hoppningen och jag blev rekommenderad att rida på pessoabett, men nej tack. Hela hästen bara försvann, kändes helt tomt i händerna. Provade även tredelat på honom, men jag vet inte. Ingen jättestor skillnad mellan det och tvådelat.
 
 Nu finns det ju massor med åsikter kring detta, och givetvis är det bäst att rida på det bett hästen trivs med. Men det sitter ju trots allt främst i handen på ryttaren, inte i bettet. Sen finns det väldigt delade meningar hurvida 2- eller 3-delat är bäst. Jag ska som sagt inte uttala mig då jag in provat så mycket, men någonstans där inne känns det som att jag håller på de helt vanliga tvådelade betten...
 
Sen är man väl lite dressyrskadad. Ska man tävla har man ju inget annat att välja på än vanliga tränsbett (eller kandar), så det måste helt enkelt funka.
 

2012-11-26
22:00:22

Kvällsmys
Plockade undan lite saker, putsade stövlar och skor, och spenderade en bra stund i boxen med världens bästa :)
 
 

2012-11-26
09:00:00

Veckans ordspråk/citat
 

2012-11-25
12:23:30

Daisy, Thimi och Corinta
Insåg just att mina små hårbollar ju inte fått någon presentation här ännu, så här kommer några ord och ett par bilder på dom också!
 
SUCH Daisy
 
 
Daisy är född 2005. Jag frågade mamma en dag om jag kunde få en hund om jag hade "godislöfte" ett år. "Visst" sa hon, helt säker på att jag inte skulle klara det. Men jodå, ett år senare var det bara ge med sig, haha :) Först ville jag ha en större hund, helst av allt en Saluki (vilket jag vill än idag), men av någon anledning bled det tillslut en Phaléne. Hittade en annons på blocket och blev störtkär, några veckor senare hämtade vi hem en löjligt liten valp som liksom var för liten att ens hålla i famnen. Vi hade i alla år haft stora jakthundar, så lite ovant var det med denna pyttelilla sak... Men, låt inte storleken lura dig, denna ras tror att dom är minst 80 cm högre än vad de är! Livliga, glada, underbara individer och jag är väldigt glad att denna ras kom in i mitt liv av en ren slump, för oj vilken härlig ras det är!
 
 Daisy visade sig dessutom vara en riktigt snygg individ, och nybörjare i utställningsringen som vi var så plockade vi hem Cert efter Cert. Svensk utställningschampion hann lilla damen bli, men av olika anledningar tog det lite stopp med utställningarna där.
 
2008 fick vi för oss att ta en valpkull, så vi körde drygt 200 mer eller mindre över dagen, till Vittorias Kennel, där en av Sveriges finaste hanar väntade. Två månader senar, hade vi 5 minimala valpar i valplådan! En av dessa klarade sig dessvärre inte mer än några dagar.. De växte, vi försökte sälja men det var lättare sagt än gjort. Det hela slutade med att vi hade kvar 3 av 4. (inte mig emot :). Tequila fick flytta till Boden, och tillslut blev ännu en valp såld, men bröt benet efter bara en vecka och fick komma hem igen. Fram och tillbaka till veterinären väntade de kommande veckorna, men tyvärr blev det komplikationer, så fina lilla Magi fick somna in, knappt ett år gammal.
 
My'Magic "Magi"
 
Men kvar är dessa:
 
Tip-Top-Thimi & M'Corinta
 
 
En riktigt fin hane,, Thimi (till vänster), och så Corinta (till höger)... Vad hände med henne? Hon blev som hon blev, helt enkelt, haha :) Utseendet tål att diskuteras, men hennes personlighet är svårslagen! Till vardags får hon oftast heta Coco, vilket passar rätt bra då hon är lite...knäpp. Thimi var som lite väldigt försiktig, skrek som en bäbis om man kammade honom eller höll honom i famnen för länge, men nu "på gamla dagar" är han en mycket trevlig lite kille. Och snällare hund finns inte! Han tar hand om syrran hela dagarna, skulle aldrig bli arg på en annan hund, älskar barn. Corinta föredrar däremot att bossa över stackars Thimi, och övrig tid ligger hon helst upp och ner i sängen och får magen kliad. Thimi däremot, håller sig helst under sin garderob med sina sockar han samlar på sig. Råkar man läman några någonstans, tar det inte många sekunder innan Thimi hämtat dem. Och vill man ha hjälp att ta av dem ställer han mer än gärna upp, haha :) Han tuggar aldrig sönder något, utan han bara har dom, lite som gossedjur, eller snuttefiltar..
 
Och så några bilder som beskriver dem ganska bra;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Daisy bor som sagt med mig här i Haparanda, medan Thimi och Corinta än så länge bor kvar hos mamma.
 

2012-11-24
19:29:29

Kan man gå i ide över vintern?
Just nu käns livet verkligen inte på topp... Min träningsplanering med X-et går åt skogen. Gjorde ett försök att longera henne idag, och det började bra i en lugn trav. Underlaget var okej, blött och slaskigt visserligen, men inte alltför blött ändå, och klart bättre än stenhårt. Men, det tog inte länge innan hon blev riktigt rädd för något (hon kan titta till annars, men hon blir aldrig liksom okontrollerbar), och skenade runt på volten. Feg som jag är att något skulle hoppa upp ur skogen så gick jag tillbaka till stallet. Och hela vägen dit gick hon på två ben, tittade, frustade... Perfekt! Är det väl vettigt underlag och bra väder så får vi ändå inget gjort, då hon (och jag) alltid blir såå spänd där nere. Samma sak varje dag, bara mer eller mindre. Och då det oftast är halt p.g.a lera eller is, så blir skaderisken ett faktum. Sen är hela hon täckt av smuts och med en dålig mage är hela bakdelen täckt av skit, och det finns ingen spolspilta.
 Och såhär kommer det ju vara, sålänge jag inte har möjlighet att stå i ett stall med ridhus, vilket det bara finns ett i hela kommunen som är knökfullt och har flera som väntar... I övrigt är det absolut inget fel på stallet jag står i, litet och mysigt och trevligt folk. Det är bara just det där med träningsmöjligheterna.
 Det som är mest frustrerande, är att jag har en såå fin ponny, och jag vill verkligen ta vara på hennes sista tid. Och det värsta är att jag ju inte har någon aning hur länge den tiden varar, kommer hon hålla 3 år till eller kommer hon vara oridbar nästa sommar? Är ju omöjligt att veta när åldern tänkt ta ut sin rätt, och det gör mig så jävla frustrerad. Jag älskar verkligen att rida den hästen, och vill som sagt kunna ta vara på det som finns kvar. Och ju mindre hon får röra på sig, desto fortare kommer hon att "rosta ihop"...
 
 
 Inte nog med det, så sitter jag här ensam i en stad jag knappt hittar i, och känner inte en kotte. Det enda jag kan fördriva tiden med på dagarna är stallet, vilket ju inte ens det går!
 Och framtiden då? Inte fan kommer jag ju nån vart av att sitta här. Ska jag kunna förverkliga mina drömmar innebär det att jag antingen måste vinna massor med pengar så jag kan bygga mitt eget stall och ridhus och köpa in bra hästar att träna på och utbilda mig med, eller - mest logiskt, att bege mig iväg och jobba någonstans, skaffa kontakter, kunskap, erfarenhet... Ja, helst både och, men med en massa pengar går ju saker att göra lite...enklare?
 Visst, nu tänker alla att ja men det är ju bara dra iväg och ta tag i livet, och visst, det är väl det säkraste alternativet. Men det finns ett stort problem - det innebär att lämna allt och alla som betyder något bakom. Är det värt det? Samtidigt, är det värt att låta bli? Vill bara kunna kombinera det hela, stanna här, köpa en häst och kunna träna, gå mina utbildningar, komma tillbaka och göra något av det hela. Men samtidigt vet jag att det är jävligt svårt att komma någonstans häruppe ens då, eftersom det finns dåligt med jobbmöjligheter, mindre "hästfolk", länger avstånd till tävlingar/träningar o.s.v. Men nu känner jag mig själv såpass att jag vet att jag inte kommer komma fram till en lösning hur jag än vrider och vänder...
 
Och det här förbannade vädret gör ju inte att man känner sig gladare direkt!
 
Fan också, jag vet inte vart jag ska ta vägen! Om man bara skulle kunna gå i ide över vintern och vakna upp pigg och glad framåt våren...
 

2012-11-23
19:41:19

Bilder från igår
Några (väldigt dåliga) bilder från gårdagens pass med X-et.
 
 
 
 
 
 
 
 

2012-11-23
10:51:36

Ridsport-diskussionen i media
Bara för att det är ett sånt herrans hallå om allt det här med Sara och Mrs Medicott, tjatet om "Veckans Kalkon" o.s.v så måste även jag säga mitt.
 
Först och främst vad gäller insamlingen som gjorts för att samla in pengar för att Sara skulle kunna behålla sin häst, så är jag lite delad där. På ett sätt tycker jag det är fantastiskt att alla inom ridsporten faktiskt gått ihop och lyckats samla in en sådan otrolig summa pengar, som ju faktiskt gjorde att Sara kunde köpa hästen. Otroligt vad man kan få till, och jag är inte det minsta förvånad!
 MEN, samtidigt kan jag till viss del hålla med om att det är lite löjligt. Just att en enda person ska ha nytta av detta, och att det faktiskt gick vägen. Jag kan, som många andra, tycka att dessa pengar skulle gått till något...ja, vettigare. Nu säger jag inte att alla dessa människor valt att skänka pengar till detta istället för till cancerfonden eller något annat man nu kan tänka sig som vettigare.
 Egentligen tycker jag att man kan lämna alla dessa sjukdomsfonder, barnfonder o.s.v utanför diskussionen, för detta är ju faktiskt något helt annat! "Något vettigare" i detta sammanhang, skulle jag snarare lägga inom ridsportkategorin. Jag hade hellre sett att dessa drygt 800.000 kr gått till ungdomssatsning, sveriges alla ridklubbar, tävlingsarrangörer, Svenska Hästars Värn, you name it. Men något som alltså hade gynnat många istället för bara en enda person. Men det är min åsikt. Sedan har jag absolut inget emot de som skänkt pengar till insamlingen, alla har rätt att stödja just det dom vill.
 Återigen, jag är inte förvånad. Ridsporten är stark, och det är är jag glad för!
 
 Sen det här med "Veckans Kalkon". Visst, en del uttalanden från Mattias Tjernström som att barn "tvingats" tömma sina spargrisar o.s.v, är rent löjligt! För det är ju knappast så som fallet är. De barn som tömt sina spargrisar brinner för sporten och ville hjälpa en av sina stora förebilder, av egen vilja.
 Men samtidigt, att sätta igång och anmäla honom hit och dit? Nej, där gick det för långt. Det gör bara att ridsporten ser dum ut igen. Varför inte bara sträcka på sig, vara stolt över det som åstadkommits och ge fulla f*n i en enda reporter? Alla "vi" vet att alla dessa faktafel är just fel, så låt det vara. Överdrifter blir bara pinsamma...
 
 Att ridsporten inte är helt accepterad som en riktig sport bland "icke hästfolk", det är inget nytt. Och det kommer alltid vara någon som misstycker om det ena och det andra. Men gång på gång står ridsporten upp och talar för sitt, det borde väl räcka? Sen får man ta resten som det kommer, men att mer eller mindre tvinga folk att gilla hästar och ridning väcker bara ännu mer motståd. Lyft fram det positiva, och glöm motgångarna!
 

2012-11-23
08:23:51

"#@!¤%
Då var bilen återigen inlämnad på lagning för sådär typ 10:e gången denna höst. Och för 10:e gången p.g.a att hela j*vla avgassystemet typ faller ner i backen sådär då och då när det passar. Inte nog med det, så har jag numera en minst sagt trögstyrd bil utan servo, eftersom även den tydligen bestämt sig för att ta pension! För att inte tala om rutan som inte går att se igenom... Super! Få se vad den tänkt hitta på härnäst...
 
 
 

2012-11-22
19:46:00

Bara så ni vet
Så har jag världens bästa, finaste, vackraste och duktigaste ponny! Ställer upp på allt i alla väder, springer omkring som värsta Grand Prix-hästen trots sina 25 år, är alltid glad när man kommer, skulle aldrig göra något dumt. En på miljonen som jag inte skulle byta bort mot något här i världen! En X-et hittar man bara en gång, och fan att hon inte är 25 cm högre och 15 år yngre, för då ni!
 Nej, kan bara säga att jag gjorde en riktigt, riktigt bra affär när jag, liten och okunnig, hämtade hem en hopponny som jag tänkt ha till dressyr för en löjlig summa pengar, som jag knappt kunde styra på provridningen och som mest stod på bakbenen första tiden jag hade henne. För just den dagen, den 20 september 2003, hämtade jag hem min allra bästa vän för livet som dessutom skulle lära mig det mesta, jag visste bara inte om det ännu.
 
 

2012-11-22
15:12:08

Inte bra...
Nyss hemkommen efter att ha ridit Zirconia, vilket inte gick bra alls. Redan när jag tog henne från hagen var hon spänt, tittig och skakade och "frös". I ridningen kändes det lite som att försöka kommunicera med en betongvägg. Vi var på olika planeter, jag och hon. Stel, spänd och lyssnade inte riktigt framåt. Därför blev det att mest jobba i skritt, lossa och lösgöra. Därefter lite travarbete, med fokus på tempoväxlingar, att hon skulle lyssna framåt och att få igenom halvhalterna. Kändes lite som att hon bara lullade på i sin egen lilla värld hela passet, men skrittarbetet gick ändå ganska okej efter ett tag. Blev ett lugnt pass med andra ord. Hon har känts rätt fin alla gånger jag ridit henne förut, men idag kom bakslaget. Nåja, nya tag nästa vecka!
 
 
Ser hon inte sådär lagom skadeglad ut? Tror hon hade planerat alltihop i förväg.. Innan passet såg hon mest missnöjd och irriterad ut, men efteråt var hon värre glad. Så kändes som lite skadeglädje där, haha :)
 
Nu iväg och göra iordning gamla damen, sen iväg och se om hon är med på noterna idag då!
 

2012-11-22
11:36:15

Torsdag
Fyllt på energiförrådet med en sovmorgon och rester från gårdagens middag - kyckling i kokosmjölk med ris, riktigt gott! Så nu redo för dagen, vad den då tänkt erbjuda! Hästar står förstås på schemat, Zirconia ska ridas och X-et ska motioneras på något sätt - hur, det återstår att se :) Eventuellt blir det att åka till ridhuset, om vi hinner.
 
 

2012-11-21
14:52:01

Made my day
 
Kom till stallet, öppnade skåpet och hittade denna choklad! Gjorde helt klart en gråtråkig dag betydligt bättre! (Hjälpte till med en häst ett tag medan ägaren var bortrest, så antar att denna är den skyldige :)) Både snygg och god var den dessutom!
 
 X-et fick komma ut på en liten ridtur idag, men han bara skritta och trava en stund innan björnskräcken tog över - det prasslade lite väl mycket i skogen så vi flydde banan! Men innan dess gick det fint, och lite motion blev det väl i alla fall. Imorgon blir det eventuellt en tur till ridhuset, om mina planer går igenom!
 Men nu, nu tänker jag inta soffläge en (lång) stund, innan det är dags att försöka få till någon middag!
 

2012-11-21
10:08:43

Blääh!
 
Fyfaan vad jag är less på detta tråkiga höstruggiga väder! Blött och svinhalt om vartannat, grått, duggregn, spöregn, dimma...blääh! Nu börjar till och med jag önska att det blir vinter snart, och då är det illa kan jag lova! Men enda skillnaden blir väl att det är snö på backen, och sen samma trista, gråa väder...
 
 Nåja, inget man kan göra åt saken.
 

2012-11-21
08:21:01

Scones till frukost
I brist på annat att sysselsätta mig med såhär på morgonen, så gjorde jag ett försök till scones med russin. Kan inte påstå att det blev vackert, haha, men gick att äta. Och så en latte till det!
 
 
Nu bege sig ut i det gråa, trista vädret med lilla Daisy, förhoppningsvis är det inte alltför halt...
 
 

2012-11-20
08:53:37

Träningsplanering
Nu är det ju rätt svårt att lägga upp en planering och faktiskt hålla den eftersom man aldrig vet vad vädret tänkt hitta på, och framförallt hur underlaget kommer se ut. Men X-et måste hållas igång inför Hesseträningen om en månad, så därför gör jag ett planeringsförsök ändå! Sen lär det bli en del ändringar mellan dagarna beroende på hur omständigheterna ser ut, men ska i alla fall försöka hålla mig till en liknande, enl. nedan, tvåveckorsperiod;
 
Måndag: Longering
Tisdag: Dressyr
Onsdag: Promenad
Torsdag: Lättare travpass
Fredag: Vila
Lördag: Dressyr
Söndag: Uteritt
 
Måndag: Lättare travpass
Tisdag: Longering
Onsdag: Vila
Torsdag: Dressyr
Fredag: Promenad
Lördag: Longering
Söndag: Lättare travpass
 
 
 

2012-11-19
17:27:55

25 är väl ingen ålder...
Inte enligt dessa bilder i alla fall, som lyckades komma med under förra tisdagens ridpass. Ingen stelhet eller svårighet till hastiga rörelser här inte - och det har jag bildbevis på! Så nästa gång hon låtsas att hon knappt orkar röra sig framåt på banan, då blir det att visa upp dessa ;) Vet dock inte riktigt vad hon höll på med där egentligen...
 

 
 
 
 
 
Jodå, tanten kan också!
 

2012-11-19
09:35:25

Morgonpromenad
 
Blev en ganska lång morgonpromenad med lilla Daisy idag, tog mig drygt 4 km! Okej, inte sååå långt, men längre än vanligt..haha :) Och riktigt fint var det, solen tänker visst titta fram idag! Dessutom alldeles lagom varmt ute.
 Nu iväg och köpa lite saker, därefter till världens bästa X-et för en ridtur i det fina vädret!
 

2012-11-19
09:00:00

Veckans ordspråk/citat
 
 

2012-11-19
07:09:00

Att göra denna vecka
Måndag morgon = ny vecka. Och denna vecka ska jag ta tag i lite saker som jag inte fått gjort tidigare...
 
  • Städa stallskåpet!!
  • Plocka fram/undan täcken inför vintern
  • Klippa X-et
  • Beställa veterinärtid till hundarna (skrapa tandsten)
  • Städa hemma bland hästkläderna
  • Städa "vanliga" garderoben
  • Inhandla nya grimmor och stallapoteks-grejer
  • Sortera alla 1000tals bilder i datorn som är i en enda röra
Det sistnämnda skulle jag dock behöva en extern hårddisk till, men har ju ingen sådan än. Får försöka hitta någon att köpa, eller så får det vänta tills efter jul, haha ;)
 
 

2012-11-18
20:40:20

Stallapoteksstädning
 
X-et's ena framben var alldeles blodigt idag när jag tog in henne, vilket visade sig komma från ett broddtramp. På framsidan av ena frambenet, ovanför kotan. Duktigt måste jag säga. Nåväl, inte så farligt, men fram med "apotekslådan", och så tvätta såret. Men när jag öppnade lådan var det inte så lätt att hitta bomull och salva, har nog slarvat med städningen lite, kan man säga... Så den fick åka med hem på städning och inventering! Blir nog att inhandla mer gasbinda och ett gäng kompresser, annars fanns det mesta. Som tur är har jag inte behövt bandagera särskilt många sår i mina dagar, men man vet aldrig, bäst att ha det nödvändigaste på plats om det skulle behövas!
 
 
 

2012-11-18
20:04:32

Home Sweet Home
Var nu det är..? Är lite kluven där. Känner mig ganska vilsen här samtidigt som det faktiskt börjar kännas som hemma, men samtidigt kommer nog alltid Överkalix vara "det riktiga" hemma... Nåja, hursomhelst så har jag varit i Överkalix över helgen. Blev en helt oplanerad tur dit i fredags, och så blev jag kvar tills idag. Men nu tillbaka!
 
 

2012-11-16
09:06:54

God morgon
 
Sådär har morgonen sett ut. På med repgrimma och fleecetäcke, och ut och trava på lina 15-20 min för X-et's del. Bara för att hon skulle få "sträcka på sig" lite efter gårdagens ganska tunga pass. Var faktiskt lite tjock i benen, vilket hon sällan blir. Nåja, hon har ju stått inne sen igår e.m. Pigg och glad var hon i alla fall! Men lite tjurig kanske, just när jag kom och slet henne ur hagen mitt i frukosten...
 
Nu är det bara att hoppa in i bilen och börja rulla mot Luleå genom halka och slask... Har verkligen ingen lust, men men, med lite tur så överlever jag färden... Hatar att köra bil den här årstiden!!
 

2012-11-15
19:31:36

I ridhus x2
Blev två bra dressyrpass idag - i ridhus! Först ett 60 minuters pass på Zirconia, som visserligen var lite seg till en början, men riktigt fin den senare halvan av passet! Repeterade lite sedan vi tränade för Andreas, med lite öka/minska volten, galoppfattningar och sen lade jag till lite öppna/sluta, därefter travade jag som vanligt av i en lite lägre form.
 
Och sedan var det X-et's tur att äntligen få åka till ridhuset! Hon tyckte dock det var alldelesför varmt därinne när hon är van att gå ute, och så tror jag hon flåsade på lite extra för att vi var i ridhus, vilket betyder jobb..haha :) Nåja, red ganska lugnt i ca 35-40 min. Hon är ju långt ifrån i någon toppkondition ännu då jag knappt kommit igång sedan hon fick skor, men skönt att faktiskt kunna fokusera på ridningen istället för gropar och isfläckar på marken. Hon skötte sig som vanligt kanon, lite seg kanske med det var väl förlåtligt.
 
 
 
 
 
Mobilkameran och ridning i ridhus går inte så bra ihop, men kanske bättre än inga bilder alls. Har något filmklipp också, som jag ska ge mig på att försöka få upp här, sen om det lyckas återstår att se... :)

2012-11-15
09:33:32

Ridsport-torsdag!
 
 

2012-11-14
15:03:21

På 1:a plats i prisskåpet
Usch vad jag saknar min fina Hamilton. Kommer såna här stunder då det gör extra ont... Därför har mitt hjärta första plats i prisskåpet! På översta hyllan står hans namnskylt och pass, för inga rosetter kan väga över min vackra pojke!
 
 

2012-11-14
11:25:36

Kan man inte sjunga...
...kanske man kan ta med hästen? Jodå!
 
 
 

2012-11-13
22:29:45

Hämtat paket :D
Hämtat ut X-et's nya täcke idag! Imorgon prova och se om det passar, hoppas!
 
 

2012-11-13
18:00:00

En BRA tränare är viktigt!
Men vad är då en bra tränare? Enligt mig:
 
För det första måste man ha fullt förtroende för och lita på sin tränare. Gör man inte det, så kommer det inte fungera i längden. Man ska kunna prata om saker, fråga, säga ifrån.
 
Sen räcker det inte med att tränaren säger vilken väg/övning du ska rida och sen säger rätt eller fel. Han/hon ska förklara vad du ska göra, varför du ska göra det, hur du ska göra det, och när. Blir det fel ska du få veta vad som blev fel, varför det blev fel, och när felet inträffade. Likaså om något blev bra.
 Oavsett om det gäller varför man ska göra en viss övning med en viss häst, eller varför man ska trampa ner hälen eller vrida om hande, så vill jag veta varför man ska göra det. Hamnar jag i bättre balans, underlättar jag för hästen, måste min häst göra denna övning för att den har ont i ryggen eller är det en förberedande övning vi bör träna på kunna för att få bättre resultat på en viss rörelse på tävling? o.s.v.
 
  Tränaren ska också kunna anpassa sig efter dig som individ. Denna ska kunna undervisa en nybörjare, på sekunden kunna slå över till ett Grand Prix-ekipage, och sedan tillbaka till en nybörjare. Jag har sett många exempel på tränare som kör samma övning med ekipage efter ekipage, talar om vad de ska göra men inte hur eller varför. Och vad ger det? Övningar kan man hitta på på egen hand, tränaren är där för att tala om exakt hur det ska gå till!
 
 Sen talas det mycket om utbildning, titlar hit och dit. Bara för att tränaren har ett papper som intygar att denna ska vara duktig, betyder det inte att denna är det. Någon helt utan utbildning men med massa erfarenhet kan vara precis lika duktig. Visst, utbildade tränare i alla ära, men ett papper är bara ett papper. Viktigt är att tränaren verkligen VILL hjälpa, lägger ner tid och engagemang på dig och din häst. Jag har sett exempel på tränare som på pappret är välutbildade, men som för den skull inte uppfyller kraven. Likaså sådana som kanske inte har högsta utbildningen, men som lägger ner otroligt mycket på sina elever.
 
Det är min åsikt.

2012-11-13
17:07:23

Dagens ridpass
Gick sådär. Frusen mark, genomslag och blankis om vartannat = spänd häst som hade stora problem att ens ta sig fram på vissa fläckar. Men ett kortare motionspass fick vi i alla fall till, och fotograf hade vi med oss! Syns ju klart och tydligt att det gick som det gick i alla fall...
 

 
 
 
 
 
 
 
 

2012-11-13
16:52:09

Dagens ridpass
Red ett kortare pass så gott det gick. Frysen mark, isfläckar med genomslag och blankis om vartannat, men lite travarbete fick vi i alla fall till. Och några varv galopp men det gav jag upp ganska fort.
 
 

2012-11-13
11:48:32

Vill ha!
Älskar dessa vinterstövlar. Stella Polaris High Rider från Mountain Horse. Vill ha, vill ha, vill ha! Tur bara att man föddes med så enormt långa (läs korta) ben - alla stövlar går halvvägs upp på låren...... De jag har nu är från Mountain Horse, och fanns i en kortare modell, så dom passar perfekt. Dessvärre var det enda modellen i den storleken, och dessutom har dom slutat tillverka dem. Nåja, drömma kan man ju. 
 
 
 
 
 Men en vacker dag, när jag har en bra häst och kan tävla massor, DÅ ska det måttbeställas ett par snygga tävlingsstövlar! Vet dock inte riktigt vilka jag vill ha, men ett par jag kollat på och gillar, är dessa från De Niro;
 
 
Just dessa är väl inte någon ren dressyrmodell, men ändå snygga tycker jag. Men skulle helst ta ett par med dragkedjan fram... Nej, jag vet inte, får väl se vad det blir!
 
Till vardags duger mina nuvarande fint, förutom färgen dock... Men den dag de har gjort sitt, skulle jag gärna ta någon liknande modell som denna;
 
 
Mountain Horse Supreme High Rider. Nu finns väl inte just dessa heller i rätt storlek, men finns säkert liknande modeller från andra märken. Men just dessa vore ju perfekt, sägs vara supersköna dessutom... Får väl ta till saxen och fixa längden, haha :)
 

2012-11-13
08:54:00

Räkna foderstat
I min gamla blogg skrev jag ett inlägg om hur man räknar ut en foderstat till sin häst, och efter en fråga kring detta så kommer här ett liknande inlägg!
 
Att räkna foderstater kan låta krångligt för många men det är faktiskt inte alls så svårt, och roligt att kunna!
Jag brukar inte använda mig av något färdigt program via datorn, utan brukar räkna själv med papper och penna. Finns ju dock många program att använda, nedan finns två exempel. Är ganska samma princip, fast man fyller i på datorn i stället.
http://www.hastsverige.se/foderstatsprogram.html
http://www.freefarm.se/djur/nyhast.htm
 
OBS! Uträkningarna nedan riktar sig till vuxna, normala hästar. Dräktiga/digivande ston och växande unghästar kräver en lite annorlunda samansättning på sin foderstat, men det går jag inte in på här.
 
Först av allt måste du veta vikten på din häst! Kan man inte använda en våg, så mäter man lätt vikten med speciella måttband som finns att köpa i hästbutiker.
 
För att räkna ut en foderstat till din häst krävs först och främst en grovfoderanalys på det hö/silage du tänkt ge till din häst. Många inackorderingsstall sköter detta och hänger upp på anslagstavlan i stallet, har man eget stall skickar man enkelt in sitt hö på analys själv (köper man in hö kan man fråga efter en analys av säljaren). Ett exempel på hur en sådan ser ut;
 
Det som är viktigast att räkna på är Smältbart råptotein (smb. rp), omsättningsbar energi (MJ), kalcium (Ca) samt fosfor (P). Om man vill kan man räkna på alla ämnen, men dessa är de viktigaste.
 Jag börjar med att skriva ned en tabell enligt nedan, där jag fyller i underhållsbehov (det hästen i vila behöver), samt tilläggsbehov (extra tillägg om hästen tränas), samt summan av dessa. Då ser du din hästs totala näringsbehov.
 
 
För att göra denna tabell, behöver man veta vilket behovet är. Det kan man se i denna tabell:
 
 
Ex. Hästen väger 600 kg och går i lätt träning. Hästen har alltså ett behov av 67+5-8 MJ, 370+30-48 g smb. rp, 35+0.5 g Ca samt 23+0.5 g P.
 
Tänk på att inte överdriva arbetet! Hård träning/Hård tävling avser hästar som tränas och tävlas på hög nivå samt trav- och galopphästar. För hobbyhästen eller hästen som tävlas på lägre nivå räcker Motion/Lätt träning!
 
Nu vet du hur mycket av varje ämne din häst behöver för att tillgodose sitt behov. Då återstår att utforma själva foderstaten, som ska stämma överrens med SUMMAN av din tabell.
 Först fyller du i värdena för ditt hö. Titta då på resultatet till höger i detta fall, för per kilo foder. Om hästen till exempel får 8 kg hö räknar du 54*8=432 g smb. rp, samma sak med övriga ämnen. Kolla sedan hur dessa stämmer överrens med summan av behovet. Blir det för mycket eller för lite? Prova dig fram! Ofta räcker det med bara hö till hästar i lätt träning!
 Enkalst är att skriva ned en tabell:
 
 
Behövs kraftfoder fortsätter du helt enkelt att fylla i tabellen med dess innehåll, räknar ut summan och jämför med behovstabellen. Analyser för kraftfoder finns ofta på fodertillverkarens hemsida, samt på fodersäcken.

Man får som sagt pröva sig fram lite med olika fodermedel och mängder, tills det stämmer. Det är svårt att få det att stämma exakt, och det måste det inte heller. Vad gäller kalcium och fosfor, är det viktigaste att Ca/P-kvoten stämmer! D.v.s kalcium delat på fosfor. Denna kvot bör ligga på mellan 1,5-2. Ibland inehåller grovfodret exempelvis alldeles för mycket kalcium beroende på vilka marker det är skördat, vilket gör det omöjligt att få till en bra kvot. Men OM den höga kvoten beror på höets värden gör det inte så mycket. Man bör dock undvika att ge ett kraftfoder som ger en felaktig kvot.
 Kvoten mellan smp.rp/MJ bör ligga på 5-6.
 
Slutligen - för att täcka behovet av mineraler och spårelement, bör man lägga till ett mineralfoder i foderstaten. 1/2 dl/dag kan vara lagom. Tänk på att välja ett mineralfoder som passar din foderstat med tanke på Ca/P-kvoten.
 
OBS! Detta är bara riktmärken! Inga hästar är likadana, och man måste anpassa foderstaten efter individen. Med ett hästöga och lite sunt förnuft kan man använda den uträknade foderstaten som grund, och märker man då att hästen blir för fet, då måste man dra ner på energiinehållet. Har den svårt att muskla på sig kanske den får för lite protein o.s.v. MEN, om hästen trots ändringar har väldigt svårt att hålla hullet exempelvis, tänk på att kolla tänderna och parasiter! Det kan också vara en orsak.
 Tänk också på att klimatet, hästen ålder och kön har betydelse. En gammal häst behöver ofta mer foder för att hålla hullet, är det väldigt kallt ute går mycket av hästens energi till att hålla värmen vilket kan leda till ett ökat energibehov. En hingst med mycket temperament kanske också behöver extra energi för att orka hålla koll på sin "flock".
 Bara för att foderstaten fungerar på hösten, kanske den inte fungerar på vintern! Som sagt, ett öga för hästar och lite sunt förnuft kommer man långt på! Läs av din häst, lär dig att se hur den reagerar på olika saker och agera därefter. Och kom ihåg, man blir aldrig fullärd!
 
Har jag missat något eller skrivit dåligt, bara fråga!
Lycka till!
 

2012-11-13
07:19:43

Peder Fredricson's hästar
Satt som vanligt och kollade igenom bl a Hippson såhär på morgonen, och hittade detta klipp där Peder Fredricson visar sina hästar. Och reagerade på att alla hästar han visade gick i hyfsat stora gräshagar! Nu har jag ingen aning om hur han behandlar hästarna i övrigt eller hur mycket hästarna är ute, men härligt att se annat än små grusrutor i varje fall (och ett plus för att hästarna slipper stå med grimma) :)
 
 

2012-11-12
16:14:48

Longering

 
 

2012-11-12
10:48:00

Regn, regn och mera regn
Nu har det alltså ösregnat utan stopp i tre hela dagar. Från blankis till blöt (väldigt blöt) barmark. Yippie, perfekt att rida på! Eller inte. Men men, vad gör man.
 
Jag har dessutom gått runt och trott att transporten är för tung att dra med min bil, men något glad jag blev när jag efter en närmare koll konstaterade att det är helt lagligt att dra transporten, men häst i, med min bil på B-kort! Så, nu har jag betalat in så jag kan nyttja ridhuset hela november! Wohoo! Ett problem bara, har aldrig kört transport själv... Har alltid haft "chaufför" och andra bilar att välja på innan flytten, men nu är det ju slut med det.   Nåja, får väl ta någon övningsstur innan jag lastar in stackars X-et, och tillsvidare tjatar jag till mig skjuts :)
 

2012-11-12
09:00:00

Veckans ordspråk/citat
 
 
 

2012-11-11
10:09:05

Täckkjol från Uhip
Har funderat över hur jag ska klara benen från frostskador denna vinter. Sånadär tjocka ridtäckbyxor är så fruktansvärt klumpiga och obekväma, men kanske en kjol då? Alldeles för dyra egentligen, men tål att funderas på... Frågan är ju då, den tunnare eller den tjockare? Och vid ösregn men varmare, vore ju den mittersta perfekt..
 Tänker dock lite på sadeln med tanke på dragkedjorna, borde de inte repa sadeln?
 
 
 
Uhip Arctic, 895 kr
 
 
Uhip Cometitiion Rain Skirt, 695 kr
 
 
Uhip täckkjol, 795 kr
 
Kjolarna finns här!
 

2012-11-10
20:54:19

Människan utrustades med en hjärna
För att använda den! Men, trots detta verkar var och varannan totalt skippa den biten.....
 
För det första, vars f*n är sandbilen?? Det är total blankis överallt utom de större vägarna, men inte ett sandkorn i sikte i hela kommunen! Det är med livet som insats man rastar hunden, leder hästar och kör bil. Vanlig tanke; Hmm, ska jag våga gå utanför dörren idag och riskera livet, eller ska jag stanna inne och överleva, typ. Alltså offentliga platser där alla möjliga människor - barn, äldre, handikappade o.s.v vistas, kan man väl åtminstone se till att sanda?! Att exempelvis leda obrodadde hästar in från hagarna idag var mer eller mindre livsfarligt, och ren tur att varken vi eller hästarna föll omkull och skadade oss! (Nu vet jag inte vem som ansvarar för det just där, men bara ett exempel) Och att försöka rasta hunden är även det ett helt projekt i sig.
 Min fråga då, varför sandas det inte? Ids man inte, ser man till att man själv har sandat och låter andra "sköta sitt", anser man att det inte behövs?
 
 
 Och sen stallrutiner. Efter att ha sett en del olika stall, idag ännu ett "nytt", och alla deras upplägg av rutiner, blir jag mer och mer förvånad av hur olika det är, och vilka olika prioriteringar man har. Alla har såklart för och nackdelar, och självklart kan inte alla här i världen ha samma åsikter om vad som är rätt eller fel. Men, en självklar sak är väl att göra det bästa för hästarna samtidigt som personal/stalljour/privatryttare inte ska behöva slita som djur för att genomföra en stalldag - samt helst överleva och vara skadefri. Att hantera hästar är såklart inte 100% säkert någonsin, men man kan göra en hel del för att göra det så säkert som möjligt. (Nu menar jag förutom att ha kunskap och agera på ett korrekt sätt kring hästarna). Och sen SKA det finnas tydligt uppsatta regler och rutiner, som ALLA ska följa.
 En sak som jag ofta reagerar på är hästar som kanske brukar sparkas/bitas/dra iväg eller likanande. Det märker man oftast så småningom, men är det inte bättre att exempelvis sätta en lapp på boxdörren som talar om detta? Då vet man, och kan hålla ett extra öga på hovar och tänder, eller se till att använda kedjegrimskaft. Visst, inte så kul att sätta en lapp på boxdörren med "Min häst är galen och sticker så fort man kommer ut", men bättre är väl det än att få ett samtal en dag att hästen drog iväg ut på landsvägen och blev påkörd? Jag menar, allt kan hända hur försiktig man än är, och säkerheten ska man tänka på oavsett om hästen är som ett lamm eller som ett monster, men genom att förvarna om detta tänker den ansvarige kanske till en gång extra och rikerna minskar.
 Sen är det ofta yngre ungdomar/barn eller mindre hästkunniga som deltar på stalljourer, vilket i sin tur leder till ökade risker. Ibland är man ensam. Visst, alla bör få vara delaktig i stallarbetet, inte minst unga som vill lära sig. Men man måste se till att det finns MINST en, helst flera, vuxna, erfarna personer som ansvarar! Att ha hand om en dag i stallet är inte så bara, det krävs en hel del kunskap och tänk. Och viktigast av allt, om det händer något, vem hjälper till om man är helt ensam?
 

Nej, lite sunt förnuft och lite medmänsklighet, det kommer man långt på! Sen får man ha sina åsikter, men se till att hjälpa andra och använda hjärnan, så blir livet så mycket bättre för alla!
 
 

2012-11-10
06:41:35

Höstmorgon....
Jaa, kolsvart, regn och blåst..denna årstiden är inte den bästa.. Nåja, iväg på stalljour, och sen blir det nog läktarplats och kolla lite hoppträningar :)
 

2012-11-09
20:06:54

Om mig
En lite mer ingående presentation av mig:
 
Jag heter Cecilia Läntha, är 20 år och bor i Haparanda med min pojkvän och hunden Daisy. Jag är från början ifrån Gällivare, men när jag var 4 år flyttade vi till Överkalix, där jag vuxit upp. Jag kallar väl Överkalix mer "hemma" än Gällivare då jag var såpass liten då vi flyttade, men har pappa och de andra släktingar kvar där, så lite som hemma känns även Gällivare. I Augusti 2012 hamnade jag här i Haparanda eftersom pojkvännen är härifrån. Att åka mellan varje helg fram och tillbaka blev tröttsamt, och 20 år gammal kändes det som att det var dags att flytta hemifrån. Så plötsligt fick jag för mig att flytta, och kort därefter gick både mitt och X-et's flyttlass.
 
 
Jag har ridit sedan jag var 3-4 år. Det började på helgridning ett par varv med ledare då och då, fortsatte med ridning i ett privat stall, ridskola osv. Min första ponny, X-et, köpte jag 2003 när jag var 11 år. Tre år senare stod häst nummer 2 i stallet, Hamilton. Med dessa har jag tävlat upp tom LA dressyr. Målet var att debutera MSV med Hamilton, men det blev tyvärr aldrig av...
 
Jag har gått gymnasiet i Kalix, med inrikting häst/samhälls på Holmen Häst och Ridutbildning/Furuhedskolan, tog studenten iår, 2012. Därigenom är jag Godkänd Ungdomsledare, Diplomerad Hästskötare samt en hel massa kunskap och erfarenhet rikare.
 Året innan gymnasiet hade jag praktik på en ridskola under 8 månader.
Hästar har alltid varit och kommer nog alltid att vara mitt stora intresse, och planen är att utveckla detta till ett arbete och så småningom någon form av egen verksamhet. Målet är att utbilda mig till ridlärare, men till detta behövs en häst med tillräcklig utbildning att ta med, vilket jag ju dessvärre inte har i dagsläget. Men så småningom ska det in en ny häst i mitt liv, som ska hälpa mig att fortsätta jobba mot målet! Tills dess, njuter jag av vardagen med världens underbaraste ponny!
 
Utöver hästarna ligger även hundar mig varmt om hjärtat, och jag har 3 Phaléner i min ägo. För närvarande har jag bara med mig Daisy, de andra två bor kvar hos mamma. Om de blir kvar där eller får flytta hit vet jag ännu inte, det får framtiden utvisa. Men nog saknar jag mina små vilddjur alltid...

2012-11-09
13:42:34

Aaaahhh!
Bilfanskapet bara jävlas! Varje dag är det något nytt fel. Små fel, stora fel, nya konstiga fel, gamla kända fel... Okej, den har sisådär 22 år på nacken, så inte så konstigt kanske.. Men för det första tycker jag om min bil och vill ha just exakt DEN, ingen annan! Och för det andra har jag ingen lust att spendera ett enda öre på att varken laga den eller köpa en ny! Allvarligt, kan det finnas något tråkigare att lägga pengar på? Nej, hädanhefter ska jag bara förflytta mig till fots eller på cykel. Slutar gasen fungera då så vet man i alla fall varför - mjölksyra!
 
 X-et får vila idag (antagligen dumt med tanke på det fina vädret som säkert är borta till imorgon), men hon var ändå väldigt upptagen med att äta när jag var där och mockade. Istället ska jag roa mig med att tömma lägenheten på allt hundhår och spån, börjar bli dags när man stiger upp på morgonen och möts av en jättehårboll som kommer rullande till attack! Baksidan med att ha både häst och hund...
 Men först ska TV'n få underhålla mig en kvart eller två!
 
 

2012-11-08
15:56:45

Vissa dagar...
...förstår man inte vad i f*n man gör på hästryggen. Andra dagar, förstår man exakt varför man valde det livet - idag är en sådan dag! Började med ett lättare pass på X-et, därefter red jag ett ordentligt dressyrpass på Zirconia. Båda hästarna gav den där underbara känslan, när allt bara faller på plats och fungerar, så jag kan inte vara annat än nöjd idag! Riktigt fina båda två! Det fanns ingen tvekan om varför man packar fruset silage i 30 minusgrader, varför man mockar boxen dag efter dag, eller varför man lägger vartenda öre på att hästen ska ha det som bäst. Dessa fantastiska djur...
 
 

2012-11-08
09:48:47

Fina hästar på annons
Sitter stup i kvarten på Hästnet och klickar igenom annonser, och hittar hela tiden massor med fina hästar jag skulle kunna tänka mig. Usch, gillar inte att vara utan storhäst. Efter 6 år med två hästar, känns det otroligt tomt att nu plötsligt "bara" ha X-et. Även om hon nu är världens bästa! Men jag vill kunna komma ut och tävla nästa sommar, kunna söka in till ridlärarutbildningen, kunna träna ordentligt varje dag...
 
Nåja, förr eller senare ska det in en till häst i stallet, om jag så ska leva på luft resten av livet... Men inte nog med det, jag är fruktansvärt sugen på något litet, typ shettis/b-ponny, också! Att trickträna och köra med. Och dom är ju inte såå dyr i drift jämfört med ett halvblod på 170 cm. Men, när man inte har eget stall blir ju stallhyran i det närmaste densamma oavsett storlek... Nej, iväg och köpa en trisslott, vinna ett par miljoner, köpa hus, slå upp ett stall och ridhus, och köpa in ett par dressyrhästar, några welshston för avel och så en shettis eller två, sen dra igång någon slags egen verksamhet! JAPP, då var det bestämt! Haha, okej, men man kan ju hoppas.. :)
 
 

2012-11-07
13:18:45

Redo för en iskall vinter!
Var på Hööks idag och införskaffade nya, ullfodrade stallskor och en mössa! Har nöjt mig med bekväma tennisskor och varit utan mössa tidigare år då jag stått i varmstall med ridhus, men iår är det bäst att klä in huvud och tår ordentligt för att klara minusgraderna. Får hoppas skorna är lika varma som de ser ut. Tittade på en modell som var mer för stallet, men denna modell funkar ju fint även till ridning, så dom fick det bli!
 
 

2012-11-07
09:49:26

På kartan
http://bloggkartan.se/registrera/8728/haparanda

2012-11-06
16:09:00

Ridtur i dimman
Hade hoppats på sol idag, men inte. Grått och trist blev det istället. Och "ridbanan" var full av isfläckar, så ett skrittpass fick det bli. Och X-et hade energi för fem! Som tur var höll hon sig i skinnet, inget vidare bra underlag för cirkuskonster idag.. :)
 
 

2012-11-06
13:11:46

Min almanacka
Har beställt en egendesignad almanacka från personligalmanacka.se som kom med posten alldeles nyss! Mycket nöjd! Så, nyårslöftet blir väl att börja planera, haha.. :) Tänkte att denna skulle få ersätta Stallboken nästa år, men tror jag måste skaffa mig en sådan också!
 
 
Sen hittade jag ett presentkort liggandes som jag mer eller mindre glömt, vilket resulterade i att jag klickade hem ett nytt vintertäcke till X-et! Ordinarie pris 1.165 kr, men med fri frakt, rea och presentkortet så betalade jag bara på 350 kr, inte illa! Bara vänta nudå och se om det passar!
 

2012-11-06
11:06:27

I ryktväskan
Bild lånad från Hööks
 
Sista veckorna har marken varit antingen som betong eller svinhal (i stallet där X-et står finns varken ridhus eller ridbana, men en ridbana är på gång), vilket betyder att jag inte kunnat rida på ett tag. Inte ens kunnat ta en promenad, då vägen sett ut som en glasskiva ungefär.. Så dagarna har bestått av mockning, packa höpåsar och rykt! Ryktväskan är ju en viktig del i stallvardagen, och innehållet i ryktväskan ofta skiljer sig en hel del mellan hästägarna.
 Detta finns i min;
  • Rotviska
  • Ryktborste (en BRA sådan som passa handen!)
  • Ryktskrapa
  • Hovkrats
  • Magic Brush
  • Ryktsten
  • Hårdare man/svansborse
  • Piggborste
  • Mjuk borse
  • Pälsglans
  • Torrschampo
  • Sax
Vad innehåller er ryktlåda?

2012-11-05
17:45:05

Putsat och fint
 
 
Medan jag ändå stod sysslolös under tiden hovslagaren var på plats, så passade jag på att vara duktig och putsa och smörja träns och sadlar. Så nu är allt rent och fint och redo för regn och snö! Och nya schabrak kom på. Det gröna impulsköpte jag för halva priset på Hööks för ett tag sedan, och tycker faktiskt det är riktigt snyggt! På bilden ser det dock mer grått utt, mycket finare i verkligheten...
 
 
 

2012-11-05
17:32:06

Äntligen!
...så har X-et fått på vinterskorna, så nu kan vi bege oss ut och rida igen!
 
 

2012-11-05
09:03:09

Veckans ordspråk/citat
 

2012-11-04
13:10:59

Odinsal Xanadu
 
1987
 
Welshponny, sto, 139,5 cm
 
Kirby Cane Guardsman - Mynd Neillia - Coed Coch Pedestr
 
Min älskade, underbaraste lilla ponny! X-et, som hon kallas till vardags, är min första egna häst, som varit i min ägo sedan September 2003. Nervös som aldrig förr tog vi med transporten och åkte iväg till Umeå, för att titta på en ponny. Väl där gick provridningen som den gick (läs dåligt), men på vägen hem hade vi last i släpet = min blivande absolut bästa vän!
 På den tiden var jag väl inte världens duktigaste, och det första halvåret var en mardröm. Hon var galen i skogen, ställde sig på bakbenen och föll över med mig på flera gånger vid ridning, var väldigt huvudskygg och rädd för alla män. Okej, nu låter det som värsa problemponnyn, vilket hon inte var, men med min dåvarande kunskap kändes det ungefär så ändå.
 Men på något sätt kom hon att bli den där häsen på miljonen, den man bara får tag i en gång. Och som tidigare hopponny, lyckades vi på något vis skola om oss och på dressyrbanan lyckades vi rätt bra. Kan inte minnas att jag någon gång kommit hem utan minst en rosett...jo, kanske någon enstaka gång! Konkurrensen var väl inte så hård, så några jättebedrifter är det väl inte så, men det är helt klart p.g.a av X-et som jag nu sitter klistrad i dressyrlimmet, och aldrig lär komma loss!
 
 
Vi har tävlat upp tom LA dressyr innan min ålder satte stopp för tävlandet. X-et var ju visserligen 23 redan då, men det märktes då inte! Och det gör det inte än idag. Nuförtiden tränar vi på som vanligt hemma, hon behöver inta vara i tävlingsform, men så länge hon trivs med att komma ut och jobba "lite lagom" så får hon göra det.
 
Finns inte ord att beskriva denna fantastiska lilla dam, så bilderna får tala!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012-11-04
12:47:00

Miss Zirconia
Lånade bilder!
 
2001
 
Svenskt Halvblod, sto
 
Crimson - Cerlinda - Billion xx
 
Äg. Lena Hannu
 
Zirconia är "min" medryttarhäst som jag började rida i slutet av oktober 2012. Zirconia är en mycket trevlig häst, som jag trivs mer och mer med ju mer vi lär känna varandra. Hon är riktigt rolig att rida, och passar mig ganska bra. Pigg och glad utan att vara nervig, alldeles lagom med andra ord. Dessutom är hon snygg att se på!
 Är väldigt glad att jag "snubblade över" just denna häst och fick möjlighet att börja rida henne, vilket jag hoppas på att få fortsätta med ett bra tag framöver. Stort tack till hennes ägare Lena som delar med sig av sin fina häst!
 
 
 
 
 

2012-11-04
12:31:00

Hamilton
 
 
1992 - 2012
 
Svenskt Halvblod, valack, 165 cm
 
Herrera xx - Galicia - Imperator
 

Hamilton kom till mig i Augusti 2006. Sedan dess har han varit min tävlings och träningskompis fram till i Juli 2012, då jag tyvärr tvingades ta farväl av min vackra vän pga en skada. Han har en stor plats i mitt hjärta även om han inte längre är här, så därför får han ändå en egen sida här på bloggen.
 
 Hamilton var en ganska speciell häst med mycket personlighet. En ganska vresig sådan, han föredrog att ha öronen bakåt och spela tuff, men innerst inne var han som en liten pojke. Men det visade han bara ibland.         Ridmässigt fungerade vi aldrig riktigt ihop, kemin stämde helt enkelt inte. Han var ganska bortskämd och var van att få sin vilja igenom när jag köpte honom, och p.g.a olika omständigheter kunde jag sällan få till några vettiga ridpass innan vi flyttade till ett stall med ridhus. Men redan då var vi i en "ond cirkel" som vi aldrig riktigt lyckades komma ur helt. Men vissa dagar var han värd miljoner! Han hade dessutom inte den ultimata exteriören, och jag hade inte den tillräckliga kunskapen. Han var till salu flera gånger, men varje gång ångrade jag mig. Vänskap gick före framgång helt enkelt, vilket kanske inte var det bästa beslutet egentligen, men jag kunde bara inte...
 
 Men trots allt detta var han min bästa vän, och vi tävlade upp tom LA dressyr med varierande resultat. Några placeringar lyckades vi få med oss, om än inte så många. Han var en riktig klippa att ha att göra med, han gjorde ALDRIG något dumt i ridningen, och på tävlingsplatserna låg han och sov i boxen så folk vid flera tillfällen kom springande och sa att min häst har kolik. Men så var inte riktigt fallet... :)
 
 
En annan sak med honom var att han blev knäpp när man skulle klippa honom, rycka manen (därav de hemska knopparna) och spraya pälsglans/myggmedel. Så dessa saker var alltid väldigt nervpåfrestande och tidskrävande. Men så helt plötsligt, när jag skulle klippa honom en dag sista vintern, så gick det utan minsta problem! Och en stund senare gjorde jag ett försök att rycka manen, och även det gick hur enkelt som helst! (Innan stod han alltså mer eller mindre på bakbenen om man tog fyra strån, och sen kom man inte åt honom igen...) Så helt plötsligt, över natten, var inga av dessa saker farligt längre. Det var ett mysterium som jag än idag inte förstår, men det hörde väl också till hans lite underliga personlighet, haha :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2012-11-04
11:10:00

Ännu ett försök, så välkommen!
Sådär, ny blogg (igen...). Har inte varit riktigt nöjd med tidigare bloggar, så nu provar jag byta bloggportal, och tror denna blir bättre! Här kommer jag dela med mig av vardagen tillsammans med framförallt min ponny X-et och övriga hästar som finns i mitt liv, något tips eller råd och funderingar kring ridsportvärlden i allmänhet!
 
Mer info om mig och hästarna kommer inom kort!